Jdi na obsah Jdi na menu
 

Vítězné recepty Zeliády 2014 - Zelí

19. 4. 2014

1.místo -  Kysané zelí - Novotný Tomáš , Víceměřice

Říká se, že nejjednodušší recepty jsou také nejlepší.
Tak tady je důkaz:
- 10 kg krouhaného zelí
- 2O dkg pokrájené cibule
- 20 dkg soli
- hrstka celého kmínu
- 1 chlap (asi 110 kilo)

Do velkého kastrolu, ale opravdu velkého nasypeme krouhané zelí, promícháme se solí, cibulí a kmínem.
Potom si umyjeme nohy a zelí v kastrolu důkladně sešlapeme. Sešlapané zelí zcedíme a vymačkáme z něj přebytečnou vodu. Vymačkané zelí důkladně upěchujeme v hrnci na zelí. Potom zelí zalejeme vyšlapanou vodou, aby bylo zelí ponořené. Vše přikryjeme plátýnkem, dáme dřevěné destičky a zatížíme umytým kamenem.
Hrnec na zelí uzavřeme a dáme do chladnější místnosti se stálou teplotou.
Necháme vykvasit a můžeme požívat.
Dobrou chuť.
P.S. Zbylou vyšlapanou vodu můžeme vypít, protože zelí má blahodárný účinek na střevní mikroflóru. Musíme mit ovšem na paměti, že má zelí také obrovské čistící vlastnosti a proto bych se po požití tohoto blahodárného lektvaru nevzdaloval z domu.   -Tomáš-

2.místo

 

3.místo

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář