Vítězné recepty Zeliády 2012 - OVOCNÉ MLSY
Kategorie Ovocné mlsy
1.místo - Horáková Jarmila - Pampeliškový med
250 květů pampelišek,1 citron,1l vody svaříme 1/4 hodiny, necháme odstát do druhého dne. Vše zcedíme, přidáme 1kg cukru a vaříme 1 hodinu.
2.místo - Plachá Alena - Kandovaná dýně
3.místo - Novotná Miluše (Němčice nad Hanou) - Malinová marmeláda
1 kg malin očistíme a nadrobno pomeleme,
připravené ovoce vaříme za stálého míchání asi 10 minut,
do 500 g moučkového cukru vmícháme obsach sáčku Pektogelu,
tuto směs postupně přidáváme k ovocné hmotě a přivedeme k varu,
pak přidáme 400-700 gramů cukru podle zralosti ovoce a opět vaříme, za stálého míchání vaříme 5 minut a odebíráme pěnu,
horkou marmeládu přeléváme do suchých předehřátých sklenic, ihned zavřeme a na 5 minut obrátíme dnem vzhůru.