Jdi na obsah Jdi na menu
 

Vítězné recepty zeliády - ZELÍ-2010

20. 2. 2010
Kvašené zelí (1.místo 2010- Dosedlová Zdena)

20kg zelí
1kg soli
2kg cibule
balíček kmínu
několik koleček křenu
Do kameňáku po vrstvách dáváme zelí prosypeme solí,křenem (asi 5koleček),cibulí a kmínem.Postupujeme po vrstvách,nakonec vrch  přikryjeme vinným listem.Vodu odebíráme a později i tu která vzniká při kvašení.Kvasí se asi tri měsíce.Pokud se nedolévá do obroubku kameňaku voda,tak zelí černá a nekvasí.Je třeba aby zelí stále bublalo a kvasilo.Křen způsobuje že zelí zůstává bílé.


Zelí sterilované (2.místo 2010- Balherová Jarmila)

10kg zelí
1,5l octa
3l převařené vody
20dkg soli
50 sacharínů
kmín
4 větší cibule
Vše se smíchá a nechá se 24 hod zaležet.Plní se do sklenic a steriluje.


Zelí s pyrosiřičitanem (3.místo 2010-Nemelová Jana)

10kg zelí
5-8 cibulí
2 kávové lžičky pyrosiřičitanu
Nálev:4l vody,1a1/4 l octa,20dkg soli,50tbl sacharínu,10dkg cukru.Vše svaříme a do vychladlého nálevu přidáme pyrosiřičitan.
Zalejeme zelí,promícháme a necháme uležet 12 hodin,pak plníme do sklenic a sterilujeme na 80°C 25minut.Z 10kg je 20sklenic.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář