Jdi na obsah Jdi na menu
 

7.6.2014 - Víceměřický výšlap - článek

8. 6. 2014

V krásném skoroletním počasí, kdy rtuť teploměru vystoupala na 29°C, se v sobotu 7.června uskutečnil, symbolicky k datu, už 7. ročník víceměřického výšlapu do okolí obce. Jako každoročně, tak i letos se mohli zájemci o procházku vydat na jednu ze dvou tras, které už po několik let zatím zůstávají stejné.
Ta delší, 10 kilometrová, vede na Kozlov a odtud kolem trati do Nezamyslic, až ke kostelu a pak na Mokroš, do Mořic a poté proti proudu Brodečky a  kolem mořického splavu nazpět na Chatu. Jelikož kontrolní razítko o průchodu bylo umístěno ve výčepu na Hotelu, málokdo oddolal a zhřešil s pivkem na osvěžení a snad i proto má tahle trasa  pracovní název "na pivo" . Na tuto trasu se letos vydalo 16 turistů.
Druhá trasa je kratší, má jen 5 kilometrů a vede taktéž na naši "dvaapůltisícovku" s vyhlídkou, pak pokračuje do Poliček, kolem dobromilických rybníků na doloplazský zámek a pak zpět kolem našeho rybníka na Chatu. Razítko o průchodu pochodníci obdrželi v doloplazské podzámecké cukrárně a jelikož tuhle kratší trasu vyhledávají většinou rodiče s dětmi, mnohdy i v kočárcích, nebo senioři, je tato trasa pořádajícími označována "na zmrzlinu".  :-)  Na tuto kratší trasu se vydalo 44 pochodníků.  A když už jsem u bilancování: Celkově vyrazilo na vycházku 60 účastníků a stejny počet se nam dokonce i vrátil zpět do cíle. Nejstarším účastníkem byl, už poněkalikáté, pan Šťastný (71) z Ivanovic a obdržel od pořadatelů placatici jablíčkové a sukulenty. Nejmladším človíčkem , který absolvoval trasu byl Jiří Možný z Tištína (*2014) a za svou účast od nás dostal plyšáka a sukulent. Dárek v podobě placatice jablíčkové a sukulentů si odváželi i nejvzdálenější účastníci výšlapu - Kamila a Kateřina Foltýnovy ze Vsetína.
Jak už jsem psal, obě trasy vedou přes naši nejvyšší horu - Kozlov, kde i letos očekával návštěvníky p. Kočí s dalekohledy na zapůjčení, kterými bylo možno dohlédnout do dalekého okolí. A nebyl to jediný zážitek na trasách. Rozkvetlé lekníny na Mokroši, či procházka Svodnicí, nebo kolem doloplazských rybníků, ve stínu vzrostlých šumících stromů, pohladí každého příjemnými pocity na duši ...
Po návratu do cíle obdrželi všichni pochodníci novou, dřevěnou, pamětní medaili s logem výšlapu, diplom,uzeninu na opečení a pivo či limonádu. Po vlastoručním opečení špekáčku na připraveném táboráku, byl odpolední program zakončen malou, výšlapovou, tombolou ... A pak už následovala volná zábava a příjemné posezení ve stínu stromů ....    -P.B.-

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář