7. května 2022 – Hodový koláč roku 2022
O průběhu letošních vydařených víceměřických Hodů se jistě dočtete v jiném článku. Já bych chtěl jen vypíchnout jeden střípek z programu, na jehož průběhu se společně s OÚ podílíme i my Zahrádkáři a tím je Hodový koláč roku.
Tato degustační soutěž už bývá po několik let příjemným zpestřením Hodového odpoledne. Možná tentokrát hodně napomohlo i nevlídné počasí v týdnu, kdy spousta hospodyň se v klidu mohla věnovat předhodovým přípravám, pohledala recepty a v sobotu si pak našly čas na upečení něčeho dobrého do naší soutěže. A tak se nám, v letošním ročníku, sešlo 11 kynutých koláčů a 15 druhů zákusků a řezů. Po přípravě vzorků k hodnocení jsme pak oslovili 6 nestranných degustátorů – kteří neměli v soutěži vzorek, aby vše ochutnali, ohodnotili a vybrali to nejlepší. I když na tácku byl vždy jeden celý vzorek na ukázku a pak malé kousíčky k ochutnání, přece jen to bylo najednou k ochutnání 26 různých chutí a sladkostí, které brzy zasytí. Přesto se s tím degustátoři statečně poprali a zodpovědně vše ohodnotili. A tak jsme se po sečtení dílčích hodnocení dobrali k těmto konečným výsledkům.
Z 11 vzorků v kategorii „Kynuté“ byly vybrány tyto tři nejlepší:
1.Frgál – Zdena Dosedlová
2.Povidlový frgál – Pavla Novotná
3.Minivdolečky – Jarmila a Jaroslav Horákovi
Z 15 „Zákusků“ byli tentokrát ohodnoceny jako nejlepší:
1.Obližprst – Jarmila Hubená
2.Věnečky – Jarmila Balherová
3.Metr řez – Marie Buriánková
Výherkyně obdržely kromě gratulací i diplomy a potřeby pro pečení. Zbylá spousta vzorků byla nakrájena na tácky a roznesena po všech stolech, aby ochutnali i ostatní návštěvníci Hodového odpoledne. Podle prázdných tácků jsme usoudili, že v soutěži nebylo špatných vzorků. Bohužel oceněni můžou být jen tři.
Všem pekařkám a cukrářkám ještě jednou děkujeme za jejich sladké speciality.
Petr Buriánek