31.1.2015 – Zeliáda 2015 - článek
Rok uběhl jako voda a opět nastal čas na každoroční degustační soutěž Zeliádu, která se letos pyšnila v názvu číslovkou osm, jež značila, že už probíhal osmý ročník této soutěže. Datum letošní zeliády byl letos určen na sobotu 31. ledna.
Vzorky do soutěže se začaly vybírat již v pátek večer, u mne doma a příjem pak pokračoval v sobotu od 13. hod. přímo v košíkárně. Na poslední chvíli jsme přijali během půlhodinového kalupu, téměř sto vzorků, které doplnily ty vybrané z předchozího dne a rekordních 148 vzorků zakonzervovaných zelenin a ovoce. Myslel jsem si, ž loňských 144 zavařenin bylo maximum, ale letos to bylo ještě o 4 více. Ale myslím si, že tohle už je opravdu strop a tendence bude v příštích letech spíše klesající.
Kolem půl druhé začal maraton chytání vzorků na tácky a servírování na nazdobené stoly. I přesto, že kolektiv vychystávaček se brzy sehrál a běželo to vše jako na drátkách, stejně se nám díky velkému množství vzorků, nepodařilo vše na stoly připravit na oficiální začátek ve 14 hodin, ale o něco později. Přítomní alespoň mohli sledovat, co je při přípravě soutěžních pochutin, zainteresováno lidí.
Ve 14,30 jsme už mohli slavnostně přivítat návštěvníky a pozvat je po malé instruktáži a seznámení s pravidly, k oficiálnímu degustování. A bylo opravdu degustovat co! V kategorii zelí se sešlo 19 vzorků, u okurků to bylo 24 vzorků, přílohových zelenin bylo 33. Ovocné mlsy tentokrát byly rozděleny do podskupin: kompoty – s 28 vzorky, marmelády a džemy, kde soutěžilo 32 vzorků, domácí medy se 7 vzorky a kategorie ostatní se 6 vzorky; zde našly své místo pečené čaje, rajčata s rumem či ořechové škvarky – speciality, které nebylo možné zařadit do jiných skupin.
A pak už se degustovalo. Stoly byly v obležení odborných ochutnávačů z řad návštěvníků, kteří své pocity a chutě zaznamenávali do degustačních lístků. Nebyla to práce jednoduchá, museli vždy ochutnat a ohodnotit všechny vzorky v kategorii. Obdivuji ty, co ohodnotili kategorií několik a dva lidé, podle svých slov (degustační lístky byly anonymní), ochutnali dokonce všech 148 vzorků . . . .
Sčítací komisi, která letos byla posílena, se sešlo na 120 platných degustačních lístků ze všech kategorií. A pak se počítalo a počítalo a dle výsledků se vyplňovaly diplomy. Návštěvníci si už mezitím mohli volně degustovat jednotlivé vzorky, které je zaujaly, občerstvit se, pobesedovat nebo zakoupit lístky do Zeliádové tomboly. No a pak už nastal okamžik k vyhlašování vítězů.
Zelí – 19 vzorků:
1. Jana Štéblová
2. Všianská Zdena (Čelčice)
3. Mraček Jaromír (Němčice n/H)
Okurky – 24 vzorků:
1. Ladislav Křepelka (Unčice)
2. Štéblová Jana
3. Novotná Hana (Čechovice)
Přílohové zeleniny – 33 vzorků:
1. Jendrišáková Selma (Přerov)-čalamáda
2. Sedláčková Eva (Tištín) – červená řepa s křenem
3. Buriánek Petr – červené kapie
Kompoty – 28 vzorků:
1. Horáková Jarmila – Bělice
2. Nemelová Jana – dýně
3. Buriánek Petr – třešně s rybízem
Marmelády – 32 vzorků:
1. Novotná Blanka – malina+ višeň
2. Nemelová Pavla (PV) – malinová
3. Vytlačilová Jana – jahodový džem
Domácí medy – 7 vzorků
1. Horáková Jarmila – bezinkový med
2. Štéblová Jana – pampeliškový med
3. Buriánek Petr – bezinkový med
Ostatní – 6 vzorků:
1. Novotná Blanka – pečený čaj
2. Horáková Jarmila – pečený čaj
3. Buriánková Marie (Dřevnovice) – ořechové škvarky
Bohužel se vloudila malá chybička a vytiskli jme málo diplomů, takže třem oceněným jsme při slavnostním vyhlašování diplomy nepředali a napravili jsme to až později. Po vyhlášení pořadí v soutěži jsme pokračovali tahem tomboly, kde kromě dárků se zahrádkářskou tématikou, vévodili v popředí pleskačky jablíčkové a řezy a rolády, které pro zahrádkáře tradičně upeče p. Jarka Horáková. Jako hlavní cena nechyběl ani tradiční hrnec zelák, který nám už po osmé věnoval p. Ludvík Ševčík.
Letošní Zeliáda je za námi a zbývá už jen krátké zhodnocení. Především chci poděkovat všem, kteří nám dodávají vzorky. Jsou už ze širokého okolí. Němčic, Tištína, Pivína, Čelčíc, Čechovic, Domamyslic, Prostějova nebo z Přerova. Dále bych chtěl poděkovat všem členům i nečlenům, kteří se podílejí na přípravě vzorků, stolů, prostor a dalších náležitostí před zahájením soutěže.
A nakonec chci poděkovat všem, kteří přišli, degustovali a bavili se společně s námi. Ostatní můžou jen tiše závidět. A nebo příští rok přijdete za námi strávit příjemné odpoledne i Vy??? Kdo ví . . . .
-P.B.-