Jdi na obsah Jdi na menu
 

30. 1. 2016 – Zeliáda

1. 2. 2016

V sobotu 30. ledna probíhal, už pro mne neuvěřitelný 9. ročník Zeliády – jak už všichni víme, soutěžní degustace zakonzervovaných zelenin a ovoce. Ač už jsme to vůbec neočekávali, tak se i letos sešel rekordní počet 168 soutěžích vzorků, který loňský rekord překonal o 15 vzorků. Po přijetí rozličně zakonzervovaných soutěžících pochoutek a jejich přípravě na tácky, mohla soutěž začít. Tahle zdánlivě jednoduchá činnosti předcházející věty však znamená: vzorky nachystat na tácky, popsat, správně zařadit do kategorií, úhledně naservírovat na stoly atd., to vše samozřejmě se zachováním naprosté hygieny. Toto vše je skoro hodina pilné práce pro téměř desítku pomocníků a pomocnic, kterým tímto chci ještě jednou poděkovat. A pak se po úvodním přivítání a seznámení s pravidly mohlo začít degustovat a hodnotit. Tohoto úkolu se ujímají už tradičně degustátoři z řad návštěvníků a majitelů vzorků. Někteří zvládnou ohodnotit kategorii jednu nebo dvě, někteří téměř všechny. V letošním roce nevím o nikom, kdo si troufl ochutnat a ohodnotit všechny vzorky. Chuť mezi jednotlivými soutěžními pochutinami je možno neutralizovat rohlíky s máslem připravenými na stolech společně se vzorky. U samotné degustace se snažíme dodržovat a hlídat u degustátorů naprostou hygienu při ochutnávání. Na nabírání vzorků se používají nerezové příbory, kterým si degustátor nandá do své misky a z té pak ochutnává a nabírá si svoji plastovou vidličkou. Možná se to zdá někomu jako omezování, ale opravdu je to při takové soutěži, při ochutnávání potravin a té spoustě lidí naprosto nezbytné. Proto na dodržování těchto pravidel dohlíží u jednotlivých stolů určený pořadatel.

Letos se společně se vzorky sešel i dostatečný počet hodnotitelů, ale jak už bývá zvykem, byly 2/3 přespolních… No a nyní už jsme se dostali k výsledkům, číslům a jménům vítězů v jednotlivých kategorií (vzešlých z odevzdaných 163 platných degustačních lístků).

Zelí (23)

1. Lubič Marek – Čelčice

2. Novotná Alena

3. Vránová Marie

Okurky (30)

1. Horáková Jarmila

2. Mlčochová Vlasta – Olšany

3. Vydláková Iveta

Přílohy (32)

1. Minátová Jarmila – Domamyslice – nakládané cibulky

2. Kubíčková Dagmar – Doloplazy – kapie

3. Novotná Pavla – kapie v kysaném zelím

Kompoty (29)

1. Ševčíková Jarmila – meruňkový

2. Buriánek Petr – švestkový

3. Nemelová Pavla – dýně s ananasem

Marmelády (37)

1. Foltýnová Miroslava – Němčice n/H – jahodová

2. Mlčochová Vlasta – Olšany – meruňková

3. Novotná Pavla – malinová

Medy

1. Pulter Jiří – Pivín – lipový

2. Horáková Jarmila – bezinkový

3. Onderčinová Miroslava – pampelišková

Ostatní

1. Buriánková Marie – Dřevnovice – ořechové škvarky

2. Brandstetterová Růžena – kandovaná dýně

3. Všianská Jana – Čelčice – pečený čaj

Všem vítězům ještě jednou gratulujeme!

Ani letos jsme během odpoledne nezapomněli předat certifikáty mladým mlsalům. A všichni z řad návštěvníků se mohli odnést i nějakou tu cenu ze soutěže o ceny. Podle mého názoru se letošní ročník velice dobře vydařil, ať počtem návštěvníků, počtem vzorků, tak i dobrou a pohodovou atmosférou po celé odpoledne. Díky všem, kteří se na přípravě a hladkém průběhu Zeliády podíleli.

                                            Petr Buriánek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář