Jdi na obsah Jdi na menu
 

27. 1. 2018 - Zeliáda - článek

28. 1. 2018

 První zahrádkářskou akcí v letošním roce se stala „Zeliáda“, kterou jsme připravili v košíkárně v sobotu 27. ledna. Letošní ročník patřil z pořadatelského hlediska opět k tem úspěšnějším. Do zahájení soutěže se sešlo 136 vzorků konzervovaného ovoce a zelenin. Již sehraná parta pořadatelů, ať při příjmu nebo při chystání na tácky, správném označení a rozmístění na stoly (podle mých mnohdy asi až přehnaně pedantských požadavků), z nadhledem vychystávání zvládla běhen asi 40 minut, což je na množství vzorků nádherný čas. Ale vůbec nešlo o čas, ale o to, aby vzorky k ochutnávání pro degustátory byly co nejčerstvější.

A to moje neustále přesouvání vzorků??? Snaha je, aby výsledný dojem z degustace byl zážitkem a jelikož se jí i očima, proto dbáme i na 100% upravenost stolu a vzorků. ☺ Chtěl bych tímto všem členkám i příznivkyním zahrádkářů za pěkný, důstojný a hladký průběh příprav i samotné soutěže poděkovat.

Po koncertu přípravy následovala samotná soutěž a ochutnávání. Degustátorů letos byl nedostatek, avšak dle víceměřské už asi tradice, opět – téměř nadpoloviční většina byla přespolních. Potěšila nás i návštěva a aktivní zapojení se do soutěžení od zástupců z několika zahrádkářských organizací z celého okrsku a to se ještě další omluvili z důvodu práce v komisích u prezidentských voleb.

Také letos se sešla rozmanitá paleta chutí, konzervovaných zelenin a ovoce na sladko či na kyselo. A že všechny lákaly k ochutnávce, o tom svědčilo přes 130 odevzdaných degustačních lístků, kdy na jednom musí koštér ochutnat a ohodnotit celou kategorii. Značí to tedy, že každý vzorek byl ochutnán a ohodnocen v průměru 25 degustátory a to už je si myslím pro hodnocení velice objektivní počet. Po sečtení a zpracování degustačních lístků vzešlo toto oficiální pořadí:

Zelí (17) 1. Foltýnová Miroslava - Němčice/Hanou

2. Horák Josef - Víceměřice

3. Novotný Tomáš - Víceměřice

Okurky (20)

1. Sedláčková Eva - Tištín

2. Novotná Pavla - Víceměřice

3. Kalvodová Hana - Víceměřice

Přílohy (37)

1. Novotná Pavla - kápie - Víceměřice

2. Sedláčková Eva - hřibová čalamáda - Tištín

3. Krpcová Vladimíra - jablka s křenem - Doloplazy

Kompoty (20)

1. Horáková Jarmila - dýně -Víceměřice

2. Ševčíková Jarmila - dýně - Víceměřice

3. Buriánek Petr - třešně s meduňkou - Víceměřice

Marmelády (30)

1. Pulter Jiří - ostružinová - Pivín

2. Krug Walter - jahodová - Dětkovice

3. Vydláková Iveta - meruňková - Víceměřice

Mlsy (8)

1. Hartelová Marie - ořechové škvarky - Víceměřice

2. Štéblová Jana - pečený čaj - Víceměřice

3. Novotná Pavla - bezový med – Víceměřice

Všem vítězům ještě jednou gratulujeme. Nám ostatním - popřeju citlivější ruku a chuťový cit při chystání a výrobě vzorků na příští ročník, ať se ve výsledkové listině objeví i vzorek s naším jménem. Ještě jednou všem děkuji za vzorky, za návštěvu, za degustování a těším se na shledání v příštím, již 13. ročníku „Zeliády“.

                    Petr Buriánek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář