Jdi na obsah Jdi na menu
 

26.7.2012 - Prohlídka zahrádek - článek

V době prázdnin je ten správný čas, kdy probíhá oblíbená akce, kterou již několik let iniciují zahrádkáři a tou je Prohlídka zahrádek.

I letos se nám podařilo vytipovat majitele dvou zahrádek, kteří byli s předstihem osloveni a souhlasili s tím, aby jim ostatní nakoukli pod pokličku jejich zahrádkaření, které v dnešní době už není jen o lánech brambor, řepy a běžných zelenin ...

V avízovaný čas se sešlo opět na 25 příznivců zahrádkaření  a první prohlídka byla u manželů Jarmily a Jaroslava Horákových. Bydlí téměř na konci klasické vesnické zástavby, kdy se za domem nachází dvůr i s drobným hosodářstvím, ve kterém je dodnes místečko i pro malochov slepic a králíků, kteří už v dnešní době téměř vymizeli. Ale i přesto dvorek už plní funkci spíše okrasnou, nejen sečeným trávníkem, ale i spoustou nádob s květinami a netradičních podstavců  na kterých jsou květiny rozmístěny. Zahradě pak dominují tři vzrostlé ořešáky, doplněné po krajích zahrady dalšími ovocnými stromy. Za dvorem začíná okrasná a relaxační část zahrady, s pergolou, posezením , ohništěm a nadzemním bazénem ,s pěstěným travníkem kolem, obklopena květinovými záhony, která je od užitkové části zahrady oddělena zelenou stěnou z trávy  ozdobnice čínské a pásu nádherně kvetoucích slunečnic. V užitkové části jsme pak zahlédli téměř veškeré zeleniny a nechyběl ani záhon s melouny. Pan Horák nám při prohlídce prozradil i netradiční fígl s kbelíkem beze dna, pro pěstování a snadnou sklizeň křenu, který jsme mnozí z nás viděli poprvé a zajisté si ho i doma vyzkoušíme. Po ochutnání výtečného cuketového koláče a poděkování majitelům domu ,jsme se přesouvali k další prohlídce, ale cestou Chaloupkami se strhl prudký liják a tak jsme asi 15 minut, všichni nedobrovolně, strávili ve vratech a dveřích domů schováni před deštěm.

Po dešti jsme se sešli na další štaci a tou byl dvůr a zahrada p. Jany Svobodové. Dům se nachází opět ve starší vesnické zástavbě, takže na dvoře jsou ještě původní udržované hospodářské budovy, jež dvoru a zahradě dávají tu kouzelnou atmosféru života na venkově. Dvůr volně přecházející v zahradu je ukončen stodolou s mlatem. Mírně svažitý terén  dává vyniknout pozvolným terasám, plných známých i méně známých okrasných květin, vytvořených nepravidelnými tvary záhonků a skalek, ohraničenými kameny a oddělovaný smyčkami udržovaného trávníku, jenž mezi nimi tvoří labyrint cestiček. Celý dvůr už je v současnosti tvořen jako okrasně relaxační, takže zde opět nechybí nadzemní bazén, pergola, krb či ohniště, ale najde se tu i místo pro pěstování čerstvé zeleniny a bylinek na běžnou spotřebu,opět na ohraničených záhonech , které nenarušují vzhled této nádherné zelené oázy.

Nyní hojně použivaný termín relaxačně okrasná zahrada je hodně zavádějící, neboť aby práce, při udržovní takovéhoto obrovského prostoru zeleně v bezplevelném stavu s tím, aby celkový dojem byl jedním slovem krásný, byla relaxem, musí být zároveň i velkým koníčkem, což pro činorodou p. Svobodovou a vnučku Marcelu, dle výsledku jistě je.

Nemůžu ještě závěrem vynechat nádhernou zelenou dominantu dvora, kterou je  břečťanojabloň , která mne osobně opravdu fascinovala. Při loučení s tímto krásným dvorem, nám byli ještě nabídnuty na posilněnou výborné koblížky a pak  už se kroky příznivců zahrádek ubírali k poslednímu cíli odpoledne, k domečku u kolejí.

Tahle zahrada byla původně namyšlena jako téměř bezúdržbová, jen se zeleným trávníkem, ale po vytvoření různých záhonků, zálivů a teréních úprav z květinami, tuto bezúdržbovost v poslední době začínám hrubě přehodnocovat. Od minulé návštěvy se mi podařilo vybudovát jen nový minizáhonek se zeleninou, aby se dalo jen tak zobnout čerstvých sezoních zelenin. Po krátké prohlídce jsme zasedli na dvoře pod širým nebem, aby jsme pobesedovali a trošku se občerstvili, po odpolední procházce po zahádkách, malým občerstvením, jež pro všechny věnovali zahrádkáři, kdy nechyběla klobása z udírny, či loňská přepálená jablíčka.

Besedovalo se o všem možném, nechyběli ani veselé historky, ale došlo třeba i na téma sklep na ovoce, kdy přítel Balher neváhal, během debaty skočit na kolo a po chvilce přivezl košík jablek z loňské sklizně, které ač už téměř v srpnu, byly a chutnaly jako čerstvě utržené. 

Podle toho, že jsme společně strávili celý podvečer v družné debatě, až téměř do tmy, tak si myslím, že tahle akce se opět může zařadit mezi ty, které se nám vydařily ....

                                                   - P.B. -

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

prohlidka zahradek

Olina,26. 8. 2012 12:46

hezky popsane a verim take ze to byla nadhera .....at se dari i v dalsich akcich ....