Jdi na obsah Jdi na menu
 

26.2.2011 - Víceměřická gořalka roku 2011

2. 3. 2011

Na sobotu 26 února připravili, společně Hasiči a Zahrádkáři, oblíbené klání v degustaci pálenek s názvem Víceměřická gořalka roku. Letos proběhl už druhý ročník, tentokrát rozšířený o kategorii Domácí likéry.

Do soutěže bylo přihlášeno a odevzdáno 23 vzorků pálenek a 11 vzorků likérů. Vzorků pálenek bylo míň než v loňském roce, snad i díky neúrodě ovoce vhodného na výrobu destilátů. Asi čtvrtina vzorků byla i tentokrát "zahraničních", soutěžili i vzorky z Ivanovic,Doloplaz,Otaslavic a Hrušky, kategorii likérů obsadili plně Víceměřičtí. I ovoce použité k výrobě pálenek bylo různorodé. Nejvíce vzorků bylo ze švestek, dále hrušky,třešně,meruňky, které doplňovaly i speciály jako bylo jablko -šípek či zahradní směs. V likérech soutěžily griotky, ořechovka, "domácí bejlís", likér z lesněnek a bylinkové směsi.

Role degustátorů se zhostilo 14 odborníků, původně byly vytvořeny dvě skupiny, které měli ochutnat dvě skupiny vzorků. Ale podle požadavku samotných degustátorů na větší objektivnost, se po skončení prvního kola obě skupiny vyměnili a ohodnotili i druhou skupinu vzorků, takže každý jeden ze 23 vzorků dostal hodnocení od 14 degustátorů. Z hodnocení vzešlo tohle pořadí:

Nejlepší  Víceměřickou pálenkou roku se stala meruňkovice p.Emila VYDLÁKA, na druhém místě byla švestková  p. Ludvíka ŠEVČÍKA  a třetí příčku získal s archivním vzorkem třešňovice p. Vladimír BRANDSTETTER.

V kategorii domácích likérů bylo porotkyněmi 8 žen a ty vybraly,  z 11 vzorků,  jako nejlepší Griotku p. Blanky NOVOTNÉ, na druhém místě skončilo "Domácí bejlýs" p. Jarmily HORÁKOVÉ  a na třetím místě likér nazvaný Fčelkův ekrazit od p. Jaroslava HORÁKA.

Těší nás, že ceny za nejlepší vzorky zůstali v tomto roce doma.  Vítězové byli odměněni diplomy a věcnými cenami. Obávaná zvláštní cena - slepecké brýle a hůl - za případný nebezpečný vzorek pálenky, nebyla ani v letošním roce udělena, což svědčí, že kvalita všech vzorků byla na vysoké úrovni.....

                                                      -P.B.-

 

Fotky od  -M.I.- najdete zde:
czsvicemerice.rajce.idnes.cz/VICEMERICKA_GORALKA_ROKU_2011/#


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář