Jdi na obsah Jdi na menu
 

26. 6. 2020 Otvírání naučné stezky - článek

27. 6. 2020

Tuto akci jsme sice nepořádali, ale podporovali a zúčastnilo se jí nezanedbatelné množství našich členů.

V prvním pocovidovém období, koncem června, proběhlo odložené otevírání naučné stezky. Po pečlivých přípravách trasy byl termín slavnostního prvního prošlápnutí stanoven na 26. června na čtrnáct hodin. Ve stanovenou dobu se na oficiální první procházku po stezce sešlo u úvodního prvního panelu asi 50 zájemců. Po krátkých informacích o vniku a autorech použitých materiálů a fotek na tabulích (kterými byli z větší části p. Marcela Iránková a Petr Buriánek, graficky je pak upravila p. Veronika Césarová), následovalo oficiální pokřtění první tabule sektem – stejně tak jak to vidíváme u významných akcí v televizi. smiley

A pak už jsme vyrazili na trasu. Bohužel hned dvě zastavení jsme museli vynechat a sním i nejkrásnější část procházky, neboť den předen se Brodečka vylévala místy i do Svodnice, takže tam byla voda a bláto. U dalších infopanelů už všechno probíhalo dle plánu. Nečerpali jsme psané informace, prohlédli fotky a pak je rozhlédnutím po okolí viděli v reálu. Kdo chtěl další informace k místu, tak pokud jsme věděli, rádi jsme podali i rozšířené informace ústně. A tak turisté načerpali informace o vzniku hřiště, rybníčku, chaty, vyhlídky, železniční trati, o původu Boží muky, o obyvatelích luk, polí a v parku Svodnice nebo zvířecích obyvatelích, jež žijí v Brodečce či v rybníku. A mnohé další zajímavosti o místech, kterými jsme procházeli. Po návratu do Bloudníku každý z účastníků otvírání obdržel limo, klobásu a oplatek zdarma. K příjemnému posezení nám zahrála folk rocková formace z Němčic nad Hanou s názvem H2OP. ještě před slavnostním otevřením stezky ji před námi ráno prošlo asi čtrnáct turistů ze Zlína. Jeden z nich tu totiž byl asi 14 dní předtím na vyhlídce a trasa stezky a výhledy se mu tak zalíbily, že sem nalákal i své další přátele turisty. Věřím, že slavnostní prošlápnutí stezky proběhlo důstojně, a že rodiče najdou čas na procházku s dětmi, aby je seznámili s historií i s přírodními zajímavostsmi z okolí Víceměřic. Na závěr ještě malá ochutnávka, kudy vede stezka a co vás na ni čeká. Možná si někdy v budoucnu bude někdo listovat v časopise a stezka už bude zaniklá, tak aspoň ať ví, kudy vlastně vedla.

Začátek stezky je před Zámkem, kde se dovíte něco o obci a Zámku. Šipka Vás nasměruje k druhému zastavení, kde najdete informace o říčce Brodečce, či o nově zalesňovaném parku Aleje. Po přejití mostku pak stezka pokračuje po směru toku potoka až k silnici, kde se po odbočení vlevo, po panelce, dostanete k Boží muce, před kterou se nachází zastavení třetí. Zde jsou informace o vzniku a budování rybníčka, hřiště, nebo o vlakové trati Brno - Přerov. Odtud pak pokračuje po panelce trasa vzhůru až na vrchol Kozlova. Nahoře se na čtvrtém infopanelu dozvíte něco o vodojemu, archeologickém nalezišti Kratiny nebo se můžete po širokém okolí pokochat pohledem z Vyhlídky. Zpáteční cesta je po stejné panelce dolů, zde nikam neodbočíte, ale vnoříte se po chodníčku do stínu stromů ve Svodnici. Zde je přírodou skryt společenský přírodní areál Chata. Blízko ní se na páté infotabuli dozvíte o fauně a flóře, kterou lze vidět ve Svodnici. Po polní cestě pak kousek pokračujeme dolů nad Svodnicí, abyste se po chvíli opět mohli vnořit do příjemného stínu stromů, ve kterém dojdete až ke kamennému mostu. Poblíž něj se nachází šesté a poslední zastavení, kde najdete informace o obyvatelích potoka a zámeckého rybníka. Po načerpání informací, kterých je na panelech mnohem víc než uvádím, už se vracíte polní cestou zpět k Zámku.

Petr Buriánek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář