Jdi na obsah Jdi na menu
 

23. 5. 2018 - Návštěva arboreta v Prostějově - článek

24. 5. 2018

 Ve středu 23. května zajistilo okresní sdružení ČZS v Prostějově pro členy zahrádkářských organizací komentovanou prohlídku prostějovského arboreta. Bohužel nejen pro členy, ale i celé spolky, je komunikace a propagace připravovaných akcí nejen mezi organizacemi, ale i s ústředím taková rozpačitá, neboť organizace drží  v chodu a při životě zejména starší členové (a za to velký dík), kteří, ale bohužel s moderními výdobytky komunikace moc nekamarádí, a proto se i tato zajímavá informace ke mě, jako k předsedovi, dostala jen ústní cestou a na poslední chvíli, takže jsem stihl oslovit na návštěvu akce jen zájemce z řad výboru. I přes naše nejpočetnější obsazení (pět členů víceměřické organizace), se nakonec sešlo v arboretu jen asi 25 lidí, většinou předsedů organizací a členů územní rady, z čehož usuzuji, že komunikační blok funguje asi u všech organizací, což je kvůli zajímavým připravovaným akcím škoda.

A nyní už k samotnému arboretu. Kdysi už jsem o něm slyšel a snad třicet let jsem se ho chystal navštívit. Moje představa o něm byla – malá zahrádka mezi paneláky. Arboretum se nachází v klidné části města, asi uprostřed Lidické ulice, což je ulice mezi Petrským kostelem a vchodem do staré nemocnice. Zvenčí to vypadá na běžnou zahrádku, ale po vstupu po několika metrech návštěvník pozná, že je tu správně. Rozlohou bych tuto sbírkovou zahradu přirovnal k našemu, o kousek většímu, víceměřickému zámeckému parku.

Parčík má několik nenásilně propojených sekcí - skalky, rybníček, rozárium, pískomilné rostliny, trávy, bažinaté rostliny, azalky, a podobně. Celkově je zaměřen na české a vnitrozemské rostliny, květiny, byliny, trávy, keře a stromy, i když zde najdete i další rostliny z různých koutů světa. Arboretum je protkáno chodníky, chodníčky, stezkami a cestičkami, nebo jen pěšinkami, aby bylo možno se dostat ke každé jedné pěstované rostlině, kterých je tu přes 1400 druhů a variací. Všechny exponáty jsou pěkně označeny dobře čitelnými cedulkami s českým i latinským názvem. Jelikož zahrada vznikla už v roce 1934, je tu i množství vzrostlých stromů, nechybí samozřejmě jinan nebo právě kvetoucí liliovník tulipánokvětý, který už v zámeckém parku máme vysazený i my. Celý areál je doplněn spoustou laviček ve stínu i na sluníčku, mezi nádhernými růžemi či aromaticky kvetoucími keři a samozřejmě pěknými výhledy na krásná zákoutí. Celý areál se dá projít za hodinku nebo i třeba za celý půl den. Stále je na co koukat. Určitě nelituju stráveného dopoledne v této botanické zahradě. Vřele vám všem můžu návštěvu tohoto přírodního ráje uprostřed města doporučit, určitě to stojí za to.

Nechci předjímat, ale možná zkusíme s větší propagací uspořádat pro zájemce o návštěvu tohoto areálu, výlet.

A pokud se vám nechce cestovat daleko, koukněte přes plot ke mně.

Buduji zde něco podobného - zatím jsem ve fázi hýčkání nepřeberného množství plevelů. ☺

                            Petr Buriánek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář