Jdi na obsah Jdi na menu
 

22. 6. 2019 - Gulášvar 2019 - článek

23. 6. 2019

Tuto akci jsme sice nepořádali, ale aktivně jsme se jí účastnili nejen jako pořadatelské zajištění, ale i jako soutěžící.

V letošním roce jsme pro zachování termínu, který býval ob rok věnován rodákům, připravovali akci pro setkání nejen rodáků, ale i nových a současných místních obyvatel. Hledala se pro tento den vhodná náplň, až jsme rozvinuli návrh, jenž padl při besedě někde u štamprlky v loňském roce. |Tím návrhem bylo uspořádání soutěže ve vaření guláše. Jelikož vhodný termín už byl, tak se začaly dolaďovat další a další detaily, program pro návštěvníky, co vařit nebudou a hlavně vytvořit nějaká pravidla, která by se dala napasovat na naše podmínky. Věděli jsme, co chceme, ale bylo nutno tomu dát formu a řád. A tak začalo pátrání na internetu a vyptávání se těch, kteří už podobnou soutěž absolvovali. Po shlédnutí asi dvaceti videí z různých gulášfestů a prostudování podobného množství pravidel vaření od pořadatelů napříč republikou, se podařilo sestavit na míru pravidla, která jsou podle mě optimální a spravedlivé. Potom ještě nastal proces schvalování a připomínek od zkušenějších a po drobných úpravách jsme si pravidla odsouhlasili a přidali k pozvánkám a plakátům na internetové stránky. Z původního mega množství naslibovaných týmů se spousta postupně vyvlékala a vycouvávala, až nakonec při uzávěrce soutěžících jich zůstal optimální počet a pak už po pečlivých přípravách nastal den „G“.

Kolem osmé hodiny se do připravených prostor v Bloudníku sešlo osm týmů se svými kotlíky a dalšími nezbytnými proprietami. Týmy si po registraci a vylosování místa připravili své prostory, pracoviště, přístřešky, ohniště, aby už v půl deváté mohli začít vařit. Naše základní pravidla v kostce byly: nenakrájené propriety, kotlík nad ohněm ze dřeva a uvaření minimálně dvaceti porcí guláše. Vše ostatní už bylo na soutěžících. Po malých, podle mne vcelku nepodstatných, nedodržení pravidel některých týmů se pustili soutěžící do vaření. Každá soutěž má porotu a ta naše byla složena z lidí, které jsem oslovil, a mají podle mého názoru dar chuti. Z týmů do poroty nikdo, nikoho nenominoval. Během vaření si porotci hodnotili i hygienu vaření a celkové image a vystupování týmů. Potěšující bylo, že většina týmů byla opravdu dobře až perfektně připravena, se stejnými úbory a různými doplňky pracoviště. Přesto nejvíce zaujal tým „Vegetky“, který při závěrečném vyhodnocení získal i cenu za image týmu. Kolem půl jedné bylo dovařeno a soutěžící předali své vzorky šesti členné porotě, která samostatně a hlavně zodpovědně guláše hodnotila v kritériích: vzhled, konzistence, tuhost masa, vyváženost koření a celkový dojem. Po sečtení dílčích hodnocení byly rozdíly v bodování opravdu minimální, protože kvalita gulášů, až na drobnou výjimku, byla velice vyrovnaná. A kdo se radoval z titulů pro nejlepší guláše???

1. místo - ZAHRÁDKÁŘKY Víceměřice p. L. Iránkové – Zahrádkářský kotlíkový guláš

2. místo – NDV TEAM p. J. Francla – Hovězí guláš

3. místo - INSTA TEAM p. T. Novotného – Tomulkův guláš

 

První tři týmy dostaly věcné dary, které věnovali sponzoři pivovar Zubr a p. J. Ryška a dále upomínkové zlaté vařečky a diplomy od pořádající obce.

I všechny ostatní týmy obdržely diplomy a vařečky, ale už jen dřevěné, dále igelitky s cenami a kartony piv. Od dvanácti hodin hrála k dobré náladě i chuti náměšťská country kapela „Nepijou“. Zábavného odpoledne se zúčastnilo relativně i dost návštěvníků, kteří vzorky ochutnávali nebo jen tak poobědvali. Týmy, které uvařily dohromady kolem dvě stě porcí

guláše, měly ve tři hodiny vyprodáno. Ještě chci podotknout, že cena gulášů byla opravdu velice lidová. Jelikož se starostovi obce podařilo oslovit spoustu vstřícných sponzorů, tak jejich dary vytvořily bohatou tombolu. Ideální pohodové letní odpoledne ukončila v 16 hodin prudká přívalová bouře. Ale to už byli soutěžící i návštěvníci v suchu hospody, na terase a pod stany. Bohužel přívaly vody ukončily pohodovou produkci country kapely. Tombola byla losována ještě během deště, ale v suchu hospody. I přesto, že po dešti bylo v celém areálu mokro a bláto, tak návštěvníci zůstali na večerní zábavu se skupinou „Předina“, jejíž začátek se trochu opozdil a kapela hrála improvizovaně na terase před hospodou. Asi sedmdesátka lidí se bavila dlouho přes půlnoc. Jelikož týmů bylo tak akorát a jejich guláše se brzy snědly, tak večer přišlo k chuti ještě na čtyřicet grilovaných klobás.

Z pohledu hlavního organizátora tohoto premiérového ročníku si myslím, že akce i navzdory počasí – vyšla. Ale, přesto si nejsem až tak jistý, zda bude mít pokračování i v příštím roce. Trošku mne totiž zaskočilo, až zamrzelo to, až jak moc se některé týmy nemohly smířit s jiným místem než prvním. A ze zkušenosti ze zeliády už vím, že to v mnohých bude - „Letos jsem nevyhrál, na rok na ně kašlu.“. Ale na druhé straně mě zase potěšilo to vzájemné hecování a ochutnávání a příjemná atmosféra mezi týmy při vaření. A to bych chtěl také zažít, bezstarostně z pozice soutěžícího. Takže rád titul hlavního pořadatele na rok někomu předám. Na závěr bych chtěl poděkovat všem, kteří se na přípravě a průběhu letošního gulášvaru jakýmkoliv způsobem podíleli.

                                      Petr Buriánek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář