Jdi na obsah Jdi na menu
 

2.3.2013 - Víceměřická gořalka roku 2013 - článek

3. 3. 2013

Předposlední zimní akcí bylo, pořádání  čtvrtého ročníku Víceměřické gořalky roku, kterou pro příznivce pálenek a likérů, společně připravili hasiči a zahrádkáři. Po zkušenosti v loňském roce, kdy termín degustační soutěže byl až 17. březen a nádherné skoroletní počasí vytáhlo lidi do přírody a tím málem byla ohrožena návštěvnost akce, jsme termín letošního koštu přesunuli o 14 dní zpět, na 2. března, ale i přesto nastala, skoro stejná situace jako loni. Po dlouhé tmavé zimě vysvitlo opět sluníčko a lidi znovu vyrazili po procházkách,  načerpat trochu energie z jeho svitu. Naštěstí tentokrát byl pro mnohé cíl procházky v košíkárně a zůčastnili se aktivně, či jen jako diváci naší degustační soutěže.

Do letošního ročníku bylo dodáno od příznivců 25 vzorků pálenek - ze švestek, hrušek, jablek, rynglí a tzv. zahradních směsí a jelikož naše soutěž není podmíněna tím,  že vzorky musí být z loňské sklizně, tak se sešlo pro loňskou neúrodu i několik vzorků archivních.  V kategorii likérů bylo nominováno 9 vzorků od pěti soutěžících. Do oficiálního degustování pálenek  se přihlásilo 11 koštérů, letos jen z řad mužů a v kategorii likérů hodnotilo vzorky 9 žen, který svůj úkol tentokrát zvládly brzy. U pálenek, vzhledem k počtu vzorků, kdy každý hodnotitel musí ochutnat a ohodnotit  všech 25 pálenek, trvalo hodnocení o to déle. Po odevzdání lístků a jejich sečtení, se jěště musel provést tzv rozstřel, kdy tři dobrovolníci znovu ohodnotili vzorky, které se ucházely o 1-2 místo a o 3-4 místo, neboť měli shodný počet bodů. Vše se zdárně podařilo, bylo sečteno a vzešlo tohle pořadí Víceměřické gořalky roku 2013 :

Likéry - 1. Hartelová Marie (Olomouc) - Karamelový likér

              2. Novotná Blanka - Bezinkový likér

              3. Horáková Jarmila - Karamelový likér

Pálenky - 1. Horák Jaroslav - švestka

                  2. Vybíral Patrik (Ivanovice n/H) - švestka

                  3. Buriánek Petr - švestka 09

Tak tohle jsou držitelé ocenění pro letošní rok. Neznamená to ale, že ostatní vzorky byly nepitné ! Naopak ! Pořadí bylo opět velice vyrovnané. Další vzorky byly ohodnoceny ve výsledném pořadí jen někdy o bod, nebo dva body navíc a na některých dalších příčkách se umístilo i několik vzorků se stejným hodnocením. Děkujeme všem, kteří dodali své vzorky i všem těm, kteří je ohodnotili a tím přispěli ke zdárnému a důstojnému průběhu soutěže.

A co si popřát do dalšího ročníku? Ať na nás je letošní počasí přívětivé a úroda nám opět nepomrzne a sluníčko ať v létě dodá dostatek energie k dobrému vyzrátí ovoce, aby jsme z jeho přebytků opět mohli vypálit spoustu kvalitních pálenek do dalších ročníků,  neboť ani archívy nejsou bezedné ...

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář