Jdi na obsah Jdi na menu
 

14.8.2014 - Prohlídka zahrádek - článek

15. 8. 2014

V trochu opožděném termínu než bývá zvykem, až 14.srpna, proběhla i letos  akce s názvem Prohlídka zahrádek. Není to o tom, že k někomu vtrhneme bez pozvání na zahradu. Během roku si vytipujeme několik hezkých zahrádek  a potom přemlouváme a požádáme jejich majitele o možnost návštěvy ve vyhovujícím termínu. Tentokrát jsme oslovili a požádali p.Kremelovou a p. Melíškovou.
Sraz byl na horním konci obce, u domu p.Balgy a p.Kremelové. Žijí zde relativně "krátce" a po předchozích majitelích zůstala klasická vesnická zahrada, kterou noví majitelé, během několika roků postupně upravili na květinový ráj. Nevelký dvorek je řešen jako relaxační část pro trochu soukromí, ale ani přesto zde nechybí trávník obklopený spoustou  nižších trvalek a skalniček. Zato zahrada je velkoryse vzdušná a světlá. Zůstali zde asi jen tři ovocné stromy. Téměř třetinu zahrady na délku zabírá obrovský květinový záhon, ohraničen po délce zezadu plotem a od středu zahrady nepravidelně zasahujícími meandry a zálivy, pečlivě střiženého trávníku. Menší část zahrady je obdělávaná jako zeleninové záhony, pro okamžité zásobení domácnosti, čerstvou, sezónní zeleninou všech druhů. Květinový záhon je krásně patrově odstupňován, u plotu jsou vyšší druhy trav, keřů a květin, které se pomalu snižují, rozmanitými druhy zeleně, až k zemi. Škoda že jsme přišli až mimo hlavní sezónu kvetení, ale i tak záhon hýřil , spoustou barev kvetoucích i dokvétajících květin , či jen odstínů zelení okrasných trav. Rostliny jsou osázeny na kvalitní propustné textilii, která možná i ušetří i hodně dřiny v boji s plevely. Nejen záhon ale i celou zahradu, zajímavě obzvláštňovaly, již vyřazené předměty z domácnosti, které osázením vhodnými druhy skalniček , dostali zajímavé kouzlo a nový rozměr ... S fantazií byly využité i ořezané torza stromů, které s trochou přízdoby získali téměř pohádkové kouzlo. Po poděkování za prohlídku a rozlučkovém kalíšku bylinkového likéru od paní domácí, jsme se vydali dolů ulicí na další návštěvu.
Cestou jsme neodmítli pozvání pana Zahradníčka, k návštěvě jeho pečlivě udržované zahrady, která už zvenčí přitahuje pohledy kolemjdoucích, rozmanitou škálou jehličnanů, popínavek i ostatních dřevin, které se vzájemně doplňují svým tvarem, barvou i velikostí a obklopují celou vilku. Nahlédli jsme do skleníků, z nichž jeden byl vyhrazen na révu, další na zeleninu a další na rozsáhlou sbírku, nepřeberného množství druhů kaktusů, jež jsou velkým koníčkem majitele už od mládí. Zde jsme se také dozvěděli malou vychytávku. Pan Zahradníček skleníky, před ostrým letním sluncem, nenatírá vápnem, ale kaší s hlíny, která dobře zastíní a pak ji déšť postupně smyje, a ušetří se tím pracné omývání vápna. A ještě jedna věc která mne zaujala. Kousek od laviček ve stínu stromů, kde domácí relaxují, je rozvěšeno několik budek a krmítek pro ptáčky, které prý opeřenci bývají pravidelně obsazované a vyvádějí zde i mladé a nevadí jim přítomnost domácích , kterým poskytují zajímavou podívanou.
Poslední zastávkou byla návštěva u p. Melíškové. Krásně upravený dvorek s posezením, spoustou květin, keřů a stromků, vkusné keramické dekorace na zdech, to vše zde vytváří nádhernou oázu pohody. V letošním roce mělo hojně nasazeno i révoví, které, z doslechu, pak pečlivě obrali špačci a nevadili jim ani zábrany ze sítí. Zahrada je ve stylu starých vesnických zahrádek. Malý skleník se zeleninou, několik zeleninových záhonků, dřevěné plotečky ozdobené hrníčky, přes které nakukují za světlem slunečnice, švestky s větvemi ohýbajícími  se pod tíhou plodů, stejně tak i jabloně. Ani zde nechybí několik domečků a krmítek pro ptáčky - prostě zahrádka, která dýchá svým tajuplným kouzlem a připomínkou našeho mládí ...
Závěrečné posezení a beseda byla tradičně v zeleném domečku pod tratí. Po zběžné prohlídce mé mini úrody následovala neformální beseda. Přítel Ševčík přinesl na ukázku plody rajčat a nových odrůd paprik, dále nám předvedl a zároveň i vyzvedl výhody pěstování cibule šalotky (zajímavé výnosy, pikantní chuť, dobrá a dlouhá skladovatelnost) a dále předvedl výpěstky, z mnohdy zavrhovaných, jarních výsadeb česneků. V besedě se pak pokračovalo dále i během občerstvení, kterým byla voňavá čerstvě vyuzená klobása a štamprle jablíčkové, které  pro všechny účastníky prohlídek měli připravené zahrádkáři.      –P.B.-

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář