Jdi na obsah Jdi na menu
 

14. – 15. 9. 2019 - Výstava ovoce, zeleniny a květin - článek

16. 9. 2019

 

Ani letos jsme neporušili tradici a uspořádali jsme svou podzimní zahrádkářskou Výstavu ovoce, zeleniny a květin, tentokrát i s podtitulem „Aneb co zůstalo po krupobití“.

Pro ty, co tento článek budou číst třeba za pár let, chci osvětlit důvod tohoto podnázvu.

V podvečer třináctého června se prohnalo nad naší obcí a v okolí krupobití jaké nepamatují ani nejstarší pamětníci. Téměř čtyřicet minut padaly z černé oblohy kroupy o velikosti švestek prokládané přívaly vody. Ráno po dešti zůstaly všem, co vlastní kousek zahrady, jen oči pro pláč. Polovina ovoce ze stromů na zemi, zbytek domlácené kroupami, z paprik, rajčat a okurků zůstaly jen stonky – listy rozdrcené na kousky a vbité v zemi. Po prvním šoku zahrádkáři výsadbu obnovili nebo se rostlinky snažili přivést k životu. Když už se rostliny vzpamatovaly tak prvního července se krupobití v menším rozsahu opakovalo. Ale zahrádkáři jsou hodně odolní tvorové a i tentokrát své poškozené rostliny znovu léčili a oživovali. A jelikož bylo celé léto celkem vlhko, tak opožděně okurky moc úrody nedaly a chytly plíseň a netrvalo dlouho a obdobně na tom byly i venkovní rajčata… Snad jen paprikám se dařilo. Kořenová a hlízová zelenina ta sice měla vláhy dosti a narostla, ale v letošním roce byla invaze myší a hrabošů a ti decimovali mrkev, petržel i brambory. No a ten zbytek ovoce, co zůstal na stromech, tak padal shnilý po úderech krup nebo vyžraný po invazi vos a sršňů. Prostě zajímavý rok.

Ale i přesto jsme výstavu uspořádali. Několik let ji pořádáme současně s akcí Mikroregionem na kole. Zejména je to u z důvodu toho, že příprava a instalace výstavy a expozic zabere spoustu času a práce a bylo by škoda, aby ji shlédlo jen padesát fandů zahrádkaření. Při akci MGR na kole výstavou letos prošlo opět něco přes tři sta padesát cyklistů, kteří si možná potěšili oko a mysli pohledem na zajímavé aranže, které se nám letos opět podařilo vytvořit.

I letos jsme na nich pracovali v již osvědčeném tandemu Petr Buriánek a paní Pavla Novotná. Já dodám svou vizi, co bych si představoval a nějaký materiál a paní Novotná mou vizi přetvoří v neuvěřitelnou realitu mnohdy až umělecké dílo se spoustou detailů z jejich vlastnoručně vypěstovaných květin a rostlin. Ale hlavní a důležitá je účast těch, kteří přinášejí své vzorky a výpěstky, které můžeme do výsledné expozice zakomponovat. Děkujeme i letos všem zahrádkářům i nezahrádkářům, kteří své vzorky přinesli. Letošní expozice v přízemí obecního úřadu byla s tématem „Sklizeň brambor na zahrádce“ a horní expozice byla pojata jako „Ostrov nádhery“. Byly zde instalovány květináče plné kvetoucích rostlin doplněné starými laťkovými bedýnkami, na kterých vynikly exponáty našich zahradníků – mega pórek, obří čínské zelí, nemenší salát, melouny velikostně mohly směle konkurovat těm maďarským, dekorační lagenárie, modré, máslové, hruškové či hokaido dýně, cukety, brukve, okurky a další. Obvod sálu doplňoval klasický sortiment cibulí, česneků, červené řepy, celerů a další kořenové zeleniny. Sešlo se asi třicet vzorků jablek a hrušek, dostatek bylo rozmanitých druhů rajčat a paprik. Byly zde však k vidění a zajímavé plodiny od nadšeného chovatele, zahradníka a experimentátora pana Thumse – velkoplodé hlohy, velkoplodé šípky, fíky, kustovnice, modré dýně, indiánská barevná kukuřice a další zajímavosti.

A mé závěrečné shrnutí? Troufám si říct, že po strachu s jakým jsme do uspořádání výstavy šli, tak jsem byl s konečným výsledkem mile překvapen. A nechválíme se sami, ale pochvaly zněly i od procházejících cyklistů i dalších návštěvníků. Takže nyní už se nebojím říct, že jsme svoji zahrádkářskou letošní výstavu, díky všem, co se na ní podíleli, úspěšně zvládli.

                               Petr Buriánek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář