11.6.2022 – Gulášvar
V nádherném slunečném, červnovém, sobotním ránu se k Bloudníku scházeli skupinky lidí s kotlíky, topeništi, s pytli dřeva, taškami propriet a nářadí a jiných nezbytností, aby se mohli zúčastnit již 4. ročníku klání ve vaření kotlíkových gulášů – Gulášvar 2022.
Do soutěže se přihlásilo 11 týmů, kteří po vylosování stanovišť k vaření, si rozkládali své stánky a ohniště, aby pak na společný signál mohli začít vařit své speciality. Jedinou podmínkou je, že guláš se musí vařit v kotlíku na ohni ze dřeva – nesmí být plynové, elektrické, či jinak regulovatelné topidlo. Výběr masa a koření je na každém dle uvážení. Týmy už ví, že jde nejen o výslednou krmi z kotlíku, ale i o recesi, a proto téměř všichni měli týmové zástěry, či oblečení a pracoviště a okolí si vyzdobili relikviemi vážící se k týmu …
A pak už se sobotním dopolednem Bloudníkem nesla vůně smažené cibulky, která byla vystřídána vůní restovaného masa a pak směsicí vůní z rozličných koření a „tajných“ přísad. Soutěžící letos vyvařovali 4 hovězí, 4 vepřové, segedínský, zvěřinový guláš a buřtguláš. V pohodové atmosféře ve vzájemném hecování se týmů, nakukování do kotlíků ostatních, dopoledne rychle uteklo. Z blížícim se polednem, se Bloudník zaplňoval návštěvníky a kolaři, kteří začali obcházet stánky a zjišťovat, zda už není k mání, nějaký ten vzoreček guláše. O půl jedné pak pořadatelé obešli týmy a vybrali degustační porce pro porotu. Čekání na výsledky odborné degustce a konečné vyhodnocení, zkrátila návštěvníkům i soutěžícím bohatá tombola, či náladová hudba. Mezitím týmy vyprodali své guláše návštěvníkům.
A konečně nastalo závěrečné vyhodnocení. Byl uspořádán společný nástup na parketu a začalo vyhlašování. Každý tým co „nedosáhl na bednu“, obdržel kromě diplomu za účast a dřevěné vařečky i věcnou odměnu. Až zůstali poslední tři neodměněné týmy. Pro ceny za třetí místo si šli Hasiči za svůj Hasičský vepřový guláš, na druhém místě skončili Zahrádkáři se svým Zahrádkářským vepřovým gulášem a první místo patřilo zaslouženě týmu z Domova u rybníka za jejich Domovní hovězí guláš. A jelikož jsem téměř všechny vzorky ochutnal, můžu říct, že fakt byl dobrej! Zvláštní poděkování patří i porotě, kteří měli nelehkou páci vybrat z jedenácti gulášů ty tři nejlepší … Vítězi Gulášvaru ale byli všichni soutěžící. Zúčastnili se, snažili se vytvořit něco dobrého pro ostatní, škádlili se mezi týmy, bavili se, a to se cení! Vylézt ze své ulity domova a jít se bavit společně s ostatními. Proto tato akce zaslouží určité „Palec nahoru!“
Petr Buriánek
P.S. Zahrádkářský guláš – poděkování (ČZS)
Chtěl bych jako předseda Zahrádkářů poděkovat našemu týmu ve složení př. Marie Vránová, př. Jarmila Zbožínková a př. Dominik Fabián za vzornou a úspěšnou reprezentaci
Zahrádkářů, za vzájemnou vyladěnou spolupráci při vaření, která dovedla náš tým až na „bednu“ a získali jsme krásné druhé místo. Děkuji!
Petr Buriánek